headerVHR2

De preadviezen van de Koninklijke Vereeniging Handelsrecht zijn dit jaar gewijd aan de komende duurzaamheidswetgeving zoals voorgesteld in de EU Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) en vergelijkbare Nederlandsrechtelijke initiatieven. Centraal staat de vraag hoe de (soms zeer) open normen in deze komende wetgeving moet worden ingevuld, toegepast en gehandhaafd en wat de rol van ondernemingen en toezichthouders daarbij is/moet zijn. 

De titel van de preadviezen is: "Open normen, toezicht en duurzaamheid. Perspectieven op komende duurzaamheidswetgeving vanuit het bestuursrecht, het mededingingsrecht en het financieel toezichtrecht.

De preadviezen bouwen voort op de eerdere, in 2021, verschenen brede en diepgravende preadviezen over ‘Duurzaam ondernemen en Sustainable Transport’ en analyseren ontwikkelingen op het terrein van open normen en het toezicht daarop in aanpalende rechtsgebieden. Aldus wordt een waarlijk grensoverschrijdend perspectief geboden door eminente preadviseurs: Tom Barkhuysen (hoogleraar Universiteit Leiden en advocaat Stibbe), Valérie van 't Lam (advocaat Stibbe), Winfred Knibbeler (advocaat Freshfields), Bart Joosen (hoogleraar Universiteit Leiden en oud-advocaat) en Kitty Lieverse (hoogleraar Radboud Universiteit en advocaat Loyens & Loeff). 

De boeiende, leerzame en tegelijkertijd zeer toegankelijke preadviezen passen perfect in wat de Koninklijke Vereeniging Handelsrecht al meer dan 100 jaar voor ogen staat; een brede vakoverstijgende benadering van maatschappelijke vraagstukken en relevante wetgeving. Die benadering is bij uitstek relevant voor het onderwerp 'duurzaamheid' waarmee iedereen, wat haar/zijn specialisatie ook is, indringend te maken zal krijgen.  

De bespreking van de preadviezen en het ongetwijfeld boeiende debat daarover met de auteurs zal plaatsvinden op woensdag 8 november 2023 bij Houthoff (Gustav Mahlerplein 50, zeer nabij station Amsterdam-Zuid) in Amsterdam. Daaraan voorafgaand (aanvang 15.00 uur) vindt de jaarlijkse ALV van de Koninklijke Vereeniging Handelsrecht plaats. 

De stukken voor de vergadering:

 

Nadere informatie zal per e-mail en op de website (www.koninklijke-vereeniginghandelsrecht.nl/agenda) worden gecommuniceerd. 

Aanmelden voor de bijeenkomst kan reeds nu via het aanmeldformulier of per e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Het bestuur ziet er naar uit u op 8 november a.s. te mogen verwelkomen.

Met vriendelijke groet,

Harm-Jan de Kluiver                                                              Ulrike Verboom

Voorzitter                                                                               Secretaris-penningmeester